In 2012 heb ik een  wetenschappelijk artikel gepubliceerd over hoe stress, voeding en medicijnen chronische ontstekingsziekten stimuleren en herstel tegenwerkt. Uit het onderzoek blijkt dat deze leefstijl factoren de werking van het immuunsysteem (IMS) verhinderen. Gezien er steeds meer mensen aan  chronische ontstekingsziekten lijden (hart- en vaatziekten, diabetes, astma en longziekten, mentale ziekten, auto-immuunziekten en kanker) is een verandering in de maatschappij nodig om onze kinderen een gezonde toekomst te bieden.

Bij een wond of een indringing van een bacterie heeft het IMS een adequaat respons om een ontsteking te genereren en die weer op te lossen. Dit is een zelfregulerend proces van het IMS. Eerst genereert het IMS warmte, zwelling, roodheid en pijn met pro-inflammatoire mediatoren, totdat bij een bepaalde concentratie aan ontstekingsmediatoren een STOP-signaal ontstaat. Hierdoor switcht het IMS over op anti-inflammatoire werkende mediatoren die de ontsteking remmen en oplossen. Dit is fysiologie. Bij chronische ontstekingsziekten is dit proces niet in staat om de gegenereerde ontsteking goed op te lossen.

Dit ontstekingsproces blijkt door stress te worden aangezet. De stress-assen in ons lichaam zetten bij alarm meteen het IMS aan om op een eventuele strijd voorbereid te zijn. Het lichaam gaat alvast een beetje ontsteken. Zolang de stress kort duurt, is dit geen probleem Bij aanhoudende stress blijkt dit ontstekingsproces niet meer goed te verlopen. Chronische stress onderdrukt het immuunsysteem waardoor het STOP-signaal en daarmee het remmen en oplossen van ontstekingen wordt gehinderd. In onze maatschappij wordt het leven met chronische stress bij velen als normaal ervaren.

Voeding levert onverzadigde vetzuren die nodig zijn om de ontstekingsreactie te laten remmen en aflopen. Het huidige westerse dieet bevat relatief te weinig van de ‘oplossende’ stoffen. Daar tegenover staat dat het Westerse dieet relatief veel stoffen bevat die de stress-assen stimuleren en daarmee de ontstekingsreactie aanzetten. Dus kunnen we concluderen dat het huidige voedingspatroon pro-inflammatoir is, dus de ontstekingen stimuleert maar niet goed oplost. Denk hierbij aan te veel snelle koolydraten, verkeerde balans vetzuren, te kort aan eiwitten en te weinig groenten en fruit.

Bij chronische ontstekingsziekten wordt meestal ingegrepen met medicatie. Over het algemeen worden ontstekingen door medicijnen onderdrukt. Dit betekent dat je ingrijpt in het zelfregulerende ontstekingsproces van het IMS. Vaak werkt de medicatie in op de pro-inflammatoire kant, dus het onderdrukken van ontstekingsstimulerende metabolieten. Het nadeel daarvan is dat de concentratie van deze metabolieten om het STOP-signaal aan het IMS te geven niet bereikt wordt en daarmee de ontsteking dus nooit kan oplossen. Het lichaam blijft sudderende ontstekingen behouden.

Onze huidige levenstijl, veel stress en het Westerse dieet stimuleren het IMS om ontstekingen te genereren. Uiteindelijk zal het IMS problemen krijgen om de ontstekingen op te lossen, doordat aanhoudende stress het IMS onderdrukt en de huidige voeding relatief te weinig oplossende mediatoren  levert, waardoor de kans op het ontstaan van chronische ontstekingsziekten hoog is. Daarnaast werkt het ingrijpen met medicatie onderdrukkend waardoor het IMS nooit het signaal zal krijgen om de ontstekingen te stoppen en op te lossen. Naast deze leefstijl factoren zijn er andere factoren die belangrijk zijn voor onze gezondheid, zoals beweging, alcohol en toxische stoffen.  Lees het artikel